OPSTELLEN MEDICATIESCHEMA

Gebruik je verschillende geneesmiddelen en is het moeilijk om het overzicht te behouden? Dan kunnen we samen een medicatieschema maken.

Een medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van al je medicatie, zowel voorgeschreven geneesmiddelen (door je huisarts, tandarts, andere artsen, …) als zelfzorggeneesmiddelen. Het bevat praktische informatie over hoe en wanneer je welke geneesmiddelen moet innemen. Dat helpt om je medicatie op de juiste manier in te nemen.

Wij kunnen het medicatieschema ook beschikbaar maken voor andere zorgverstrekkers die je behandelen (bv. huisarts, specialist, ziekenhuis), zodat zij weten welke medicatie je neemt. Je kan het ook zelf meenemen. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede.

 

1. Lijstje maken

Start zelf met een lijstje te maken van de producten die je gebruikt. Neem rustig de tijd en vermeld alle geneesmiddelen en andere producten die je 'regelmatig', 'tijdelijk' of 'indien nodig' gebruikt. Ook oogdruppels, vitaminepreparaten, crèmes,... worden opgenomen in het schema. Vermeld de naam van het product en het innamemoment. (bv. 1 co. 's morgens voor 't ontbijt, 2x/ dag 1 co na 't eten...)

2. Apotheek

Breng dit lijstje naar de apotheek. We maken dan een afspraak wanneer je schema klaar zal zijn.

3. Medicatieschema wordt gemaakt

We vergelijken het lijstje met onze gegevens, sporen interacties op en kijken de innamemomenten na. Zo nodig nemen we contact op met je behandelende arts. We gieten dit alles in een overzichtelijk medicatieschema.

4. Afspraak

We overlopen samen je medicatieschema en geven wat extra uitleg. Uiteraard kan je ook vragen stellen.

Het doel is dat je een goed overzicht krijgt waarom, hoe en wanneer je elk product gebruikt.

5. Medicatieschema

Hou je medicatieschema steeds bij je. Neem het mee en toon het telkens je naar de huisarts, specialist, apotheker of het ziekenhuis gaat. Bij wijzigingen maken we je graag een nieuwe versie aan, zodat je medicatieschema steeds overzichtelijk en actueel blijft.

6. Gratis serivce

Het nut van deze gratis service van uw huisapotheker wordt ook verduidelijkt aan de hand van onderstaand videofragment :https://www.youtube.com/watch?v=nazXR8Ge3_Y&feature=player_detailpage