5 goede redenen om je zwangerschap(swens) te delen met je apotheker

Ben je zwanger of zou je dat graag willen zijn? Je apotheker kan een waardevolle bondgenoot zijn tijdens je zwangerschap en je begeleiden bij iedere stap van die bijzondere periode in je leven.

1. Foliumzuur: goed voor je baby van zodra je wenst zwanger te worden

Een voldoende inname van foliumzuur (ook wel gekend als vitamine B9) is belangrijk voor je foetus. De vitamine zorgt voor bloedaanmaak en bevordert de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. Ze helpt beschermen tegen aangeboren afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg (een open ruggetje bv.).

Eigenlijk start je best met het nemen van foliumzuur van zodra je beslist om te proberen om zwanger te worden. Afhankelijk van jouw behoeften, kan het interessant zijn om foliumzuur samen te nemen met vitamine D, omega 3 en eventueel ijzer in een multivitaminepreparaat. Je apotheker kan je daar meer informatie over geven.

2. Je levensstijl aanpassen aan je zwangerschap

Zowel voor het moment van de bevruchting als tijdens de volledige ontwikkeling van je baby in de baarmoeder, is een goede levensstijl fundamenteel. Je apotheker kan je informeren over enkele goede gewoonten die je kansen op een zwangerschap kunnen verhogen, en gunstig zijn voor de ontwikkeling van je baby:

Een gezonde levensstijl: fit blijven is belangrijk voor jou en je baby. Een evenwichtige voeding, aangepaste fysieke activiteit, goede slaapgewoonten en een efficiënt stressbeheer helpen je een heel eind op weg. Vermijd onschuldige zwangerschapskwaaltjes (zoals tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap), maar ook meer ernstige aandoeningen (toxoplasmoselisteriosecytomegalovirussalmonellose…) dankzij het advies en de tips van je apotheker.

Stoppen met roken: roken is nefast voor de vruchtbaarheid en verhoogt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Roken tijdens een zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor de foetus.

Geen alcohol: ook alcohol heeft een negatieve impact op de vruchtbaarheid, dus als je zwanger wil worden minderen jij en je partner best je alcoholconsumptie. Ook uit voorzorg doe je dat best: helemaal in het begin kan het dat je zwanger bent zonder dat je dat beseft, en alcohol is giftig voor een foetus. Het is aangeraden om absoluut geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap.

3. Sommige geneesmiddelen zijn niet aangewezen tijdens een zwangerschap

Gebruik nooit geneesmiddelen op eigen initiatief tijdens de zwangerschap! Uiteraard zijn niet alle behandelingen uitgesloten wanneer je zwanger bent, maar sommigen kunnen wel de ontwikkeling van je baby schaden en moeten dus absoluut vermeden worden. Dat geldt ook voor producten waarvan je het soms absoluut niet verwacht. Wist je bijvoorbeeld dat een te grote inname van vitamine A afwijkingen kan teweegbrengen bij een kind dat geboren moet worden? Om jou en je baby te beschermen, is het essentieel dat je je apotheker raadpleegt voordat je een geneesmiddel of ander gezondheidsproduct gebruikt. Hij zal je helpen om de meest veilige behandeling te kiezen.

Volg je een behandeling van lange duur?

Neem geen enkele beslissing zonder erover te spreken met je arts. Bepaalde geneesmiddelen moeten stopgezet worden, soms zelfs een tijdje voor bevruchting, maar het kan ook zijn dat je absoluut je behandeling moet verderzetten om jouw gezondheid en die van je kind te beschermen.

Ben je in orde met je vaccinaties?

Sommige vaccins zijn in het bijzonder voor zwangere vrouwen aangeraden.

4. Veilige oplossingen voor zwangerschapskwalen

Heb je last van misselijkheid en moet je braken door je zwangerschap? Heb je last van constipatie, opgezwollen buik of maagreflux? Ondervind je slaapproblemen, zware benen of heb je zwangerschapsstriemen? Dergelijke ongemakken ondervinden veel zwangere vrouwen. Je apotheker kan die verlichten op een veilige en efficiënte manier, en helpt je om je fit te voelen in je dagelijkse activiteiten.

5. Denk aan zwangerschapsdiabetes

Steeds meer vrouwen ontwikkelen zwangerschapsdiabetes. Je laat je best opvolgen om dat tijdig op te sporen. Aarzel niet om je apotheker advies te vragen over hoe je je bloedsuikerspiegel op regelmatige basis kan controleren om betrouwbare resultaten te verkrijgen indien je zwangerschapsdiabetes hebt. Indien je injecties met insuline nodig hebt, zal je apotheker je informeren over hoe je die moet uitvoeren en je een antwoord bieden op al je vragen daaromtrent.

Ook interessant:

Bron: www.gezondheid.be

Geplaatst in Gezondheid en getagd met , , , , , , .